Ana içeriğe atla

AC Milan Efsanesi ve Serie A Tarihinde En Çok Gol Kralı Unvanına Sahip Olan Futbolcu: Gunnar Nordahl



19 Ekim 1921 tarihinde doğan İsveçli golcü Gunnar Nordahl; fiziksel olarak güçlü, kuvvetli ve yüksek profilli bir futbolcu olarak bilinirdi. Lakabı "İtfaiyeci" olan oyuncu İsveç'te oynarken bir yandan itfaiyede çalıştığından dolayı bu lakabı edinmiş. 1946-1956 yılları arasında iki kez Scudetto kazandığı Milan'daki başarılarıyla bilinen Nordahl, İtalya liginde 5 kez gol kralı (1949–50, 1950–51, 1952–53, 1953–54 ve 1954–55) olarak lig tarihinde diğer oyunculardan daha çok bu ödülü kazandı.

Nordahl, Milan'ın tüm zamanlarda en çok gol atan oyuncusu. İtalya ligi tarihinde bir kulüpte en çok gol atma başarısını 2012 Ocak'ta Francesco Totti alana kadar elinde tuttu. Hala İtalya'da en yüksek gol ortalaması oranına sahip olan Nordahl, ayrıca tüm zamanların en iyi İsveçli futbolcularından biri olarak kabul edilir ve futbol tarihinin en iyi forvetlerinden biri olarak bilinir.

Ayrıca 2017 tarihinde FourFourTwo dergisi tarafından tüm zamanların en büyük 100 oyuncusu listesinde 54. sırada yer aldı.

Nordahl, Norrköping ve Degerfors'a gitmeden önce futbol kariyerini İsveç'in Hörnefors takımında başladı. Norrköping ile 4 kez İsveç Ligi'ni kazandı ve ayrıca bu dönemlerde bir maçta da 7 gol attı. Bu iki İsveç kulüplerinde çıktığı toplam 172 maçta 149 gol attı.

22 Ocak 1949 yılında Milan'a transfer olan Nordahl, milli takımda beraber oynadığı Gunnar Gren ve Nils Liedholm ile o meşhur Gre-No-Li üçlüsünü oluşturdular. Gre-No-Li üçlüsünden Milan tarihindeki öneminden kısaca bahsedecek olursak; Üçlü ilk defa beraber oynadıkları 1949-50 sezonunda 38 maçta 71 gole katkı verdi. Üçlünün kulüp düzeyindeki en önemli başarısı ertesi sezon 55 gole katkı verdikleri Scudetto'yu kazanarak geldi.

Milan formasıyla çıktığı 262 maçta 214 gol atarak kulüp tarihinin en çok gol atan oyuncusu olarak yer almaktadır. İsveçli, Serie A genelinde de oynadığı 291 maçta attığı 225 gol ile Silvio Piola ve Totti'den hemen sonra en çok gol atan üçüncü futbolcu konumunda. Sonra Milan'dan ayrılan Nordahl, iki sezon Roma'da oynadıktan sonra ülkesine dönerek orada futbolu bıraktı. İtalyan olmayan en iyi yabancı ve Serie A'da maç başı 0.77 gol ortalamasıyla oynayan en verimli golcüdür. 1949-50 sezonunda attığı 35 gol ile bir sezonda en çok gol atma rekorunu 2015-16 sezonunda Gonzalo Higuain 36 gol atarak kırdı.


Bugün hala Gre-No-Li ile birlikte adı bilinen Milan efsanesi Nordahl, 1995 yılında Alghero'da tatil yaptığı sırada kalp krizi geçirerek vefat etti.

Başarıları

2 İtalya Ligi şampiyonluğu 
4 İsveç Ligi şampiyonluğu 
1 İsveç Kupası 
2 Latin Kupası 
1 Olimpiyat Oyunları Altın Madalyası 
1 Olimpiyat Oyunları Gol Krallığı 
5 İtalya Ligi gol krallığı 
4 İsveç Ligi gol krallığı 
1 İsveç Yılın Futbolcusu 
ve Milan Onur Listesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Monza'nın Tarihi

1 Eylül 1912 yılında birkaç şehir kulübünün birleşmesiyle Monza Foot Ball Club ortaya çıktı. İlk galibiyetlerini 20 Eylül 1912'de Juve Italia'ya karşı aldılar. Monza'nın ilk zamanlarda resmi rengi mavi ve beyazdı. Daha sonra kulüp 1928 yılında günümüzde de kullandığı kırmızı ve beyaz renkleri benimsedi. 1949 yılında başkan Giuseppe Borghi, kulübün başarılı bir şekilde büyümesinin temellerini atmaya karar verdi. 2 yıl sürecek bu büyümenin temelleri sonunda bir üst lige yükselmeye yol açtı ve tarihinde ilk kez 3 Haziran 1951 yılında Serie B'ye yükselmeyi başardılar. Zorlu 1954/55 sezonunun sonunda, Simmenthal Yemek Şirketinin sahibi Dr. Claudio Sada kulübün yeni başkanı oldu. AC Monza bir sonraki sezonu Como'yla aynı puanda (43) bitirerek üçüncü sırada yer aldı. 1962 yılında 50. yılını kutlayan Monza, İki yıl sonra Simmenthal ile olan sponsorluğunu bitirme kararını almıştır ancak 8 Temmuz'da Başkan Giovanni Centemero devreye girererek, Sada'yı kulübü bir yıl d

Totonero Skandalı

La Gazzetta dello Sport: Ne Kadar Üzücü: Sahada Kelepçeler. 12 Tutuklu. Bahse dahil olan Milan başkanı Colombo ve 11 futbolcu hapishanede. Totonero Skandalı, 1979-80 dönemi arası yaşanan Serie A ve Serie B maçlarını içeren ve 32 yaşındaki meyve-sebze toptancısı Massimo Cruciani ve 45 yaşındaki restoran sahibi Alvaro Trinca adlı iki Romalı iş adamının başrolünü oynadığı bir dizi şike olayına verilen isimdir. Trinca'nın La Lampara adındaki restoranı, Roma ve Laziolu yerel ve uluslararası birkaç oyuncunun uğrak noktalarından biriydi. Burası yalnızca yemek yemek için buluşulan bir yer değil aynı zamanda ücret karşılığı şike olayları için anlaşma yapılan bir yerdi. Laziolu oyuncular gecikti. İlk deneme 1979 sonlarında Lazio ve Palermo arasında oynanacak bir hazırlık maçıydı fakat Laziolu oyuncuların uçağı kaçırmaları nedeniyle geciken maç, planlandığı gibi beraberlikle sonuçlandı. İkinci bir deneme yine Palermo'nun içinde yer aldığı bir karşılaşmaydı. Palermo ve Taranto arasında oyn

Atalanta Logosunun Anlamı

1907 yılında Bergamo kentinde kurulan Atalanta BC'nin (Bergamasca Calcio) adı ve arması Yunan Mitolojik kahramanlarından biri olan "Atalanta" dan geliyor. Futbol dünyasında Yunan mitolojisinden kendine isim ya da arma seçen birçok kulüp bulunuyor ancak Atalanta'nın durumu biraz farklı çünkü kulübün kendisine isim ve arma olarak seçtiği bu mitolojik kahraman bir "kadın". Efsaneye göre Atalanta'nın babası, eşi hamileyken bir erkek çocuğu olmasını çok istiyormuş. Erkek çocuk beklerken bir kız çocuk doğunca, babası tarafından bir ormana bırakılır. Bu durumu yukarıdan izleyen Doğa Tanrıçası Artemis, Atalanta'yı emzirmesi için bir dişi ayı görevlendirmiş ve o dişi ayının emzirdiği Atalanta, büyüyünce çok iyi bir atlet, mükemmel bir avcı ve dillere destan güzellikte de bir kadın olmuştur.