Ana içeriğe atla

Pro Vercelli'nin Tarihi


Vercelli şehrinin takımı olan Pro Vercelli'nin futboldaki kökenleri 1892 yılında Società Ginnastica Pro Vercelli kurulması ve 1903 yılında Marcello Bertinetti tarafından futbol bölümünün kurulmasına kadar gidiyor.

S.G. Pro Vercelli ilk resmi maçını 3 Ağustos 1903 yılında Forza e Costanza'ya karşı oynadı.
Kulübün lakabı beyaz forma ve siyah şort giydiklerinden dolayı Bianche Casacche (Beyaz Gömlekliler) olarak anılıyor. Kulübün bir diğer lakabıysa The Lions (Aslanlar)
 
Kulübe ev sahipliği yapan stadyumsa 1932 yılında açılışı yapılan 5500 seyirci kapasiteli Silvio Piola Stadyumu. İlk ismi Leonida Robbiano olan stadyum daha sonra 1996 yılında vefat eden eski efsane oyuncusu Silvio Piola'nın anısına 1998 yılında değiştirildi.


Kulübün 7 Serie A şampiyonluğu bulunuyor. 1907 yılında Serie A'ya yükselen takım 1913'e kadar 6 yıl içerisinde 5 kez şampiyonluk kazandı.


Kulüp 1908 ve 1909'da arka arkaya şampiyonluklar kazandı, ardından 1911-1913 yılları arasında üç şampiyonluk kazandı. Arada, 1910'da ikinci oldular. Ve bu ikincilik üst üste altı kez şampiyon olmalarını engelleyen tek şeydi.
 
Peki 1910 sezonunda neler yaşandı?

1910-11 sezonunun on altıncı haftasına gelindiğinde liderliğe oynayan iki takımında maç istatistikleri (12G 1B 3M) aynıydı fakat Pro Vercelli, İnter'e karşı gol averajıyla üstün bulunuyordu.


Bu durum sonucunda üst üste üçüncü şampiyonluklarını elde ettiklerini düşünen Beyaz Gömlekliler hiç düşünmedikleri bir engelle karşılaşacaklardı. İtalya Futbol Federasyonu şampiyonu belirlemek için iki takımın belirlenen bir günde play-off maçı oynamasını istedi. Pro Vercelli bu kararı protesto etti fakat geri çevrildi. Sonra yapılan bu komplo planını tamamlamak için, görünüşe göre İnter'le işbirliğinde olan İtalya Futbol Federasyonu, birçok Pro Vercelli oyuncusunun askeri bir turnuvada forma giyeceği güne denk gelen bir tarih belirledi. Pro Vercelli tarihin değişmesini istedi fakat Futbol Federasyonu ve İnter bu isteği reddetti.

24 Nisan Final gününe gelindiğinde Pro Vercelli maça dördüncü takımıyla çıkmaya karar verdi. İnter karşısına çıkardığı takım 10 ila 15 yaş arasında oluşan bir kadroya sahipti.
Pro Vercelli aradaki farkın kaçınılmazlığı nedeniyle 10-3'lük bir mağlubiyetle 124 yılının en büyük yenilgisini tattı.


İtalya'da futbolun profesyonelleşmesi ve Torino ve Milan gibi büyük endüstriyel şehirlerin yükselmesi Pro Vercelli'nin yavaş yavaş düşmesine neden oldu. İtalya'nın en üst iki liginden uzakta kalacakları bir serüven başladı. Seri A'daki son maçlarını 1934-35 sezonunda oynadılar, ve ayrıca 1947-48 sezonunda da Serie B'den düştüler. Hatta bu düşüş amatör lig olan Serie D'ye kadar sürdü.

2000'li yıllarının erken dönemlerinde Pro Vercelli, Serie D'de oynayan AS Trino Calcio ve 1912'de kurulmuş olan ve minor ligde oynayan P.G.S. Pro Belvedere'nin birleşmesiyle 2006 yazında kurulan aynı şehirdeki yeni bir rakip takım olan A.S. Pro Belvedere Vercelli ile mücadele etmek zorunda kaldı.
2009-10 yılında Serie C'ye yükselen Pro Belvedere bir sezon sonra tekrar küme düştü ama ligde boşalan bir yerin doldurulması için tekrar davet edildi; aynı zamandaysa, ağır borçlar nedeniyle Pro Vercelli'nin 2010-11 Serie C'ye katılmasına izin verilmedi ve kulüp kapatıldı.
 
Eski Pro Vercelli'yi hayatta tutmak için, Pro Belvedere ismini U.S. Vercelli Calcio olarak değiştirdi ve takımın orijinal renklerini ve tarihi ismini sürdürmelerinin yanı sıra isimlerini şimdikine değiştirmelerine izin verilmesiyle eski Pro Vercelli'den ticari markalarını aldı.

64 Yıl Sonra Serie B'ye Geri Dönüş!

Serie C'nin 2011-12 sezonunda kulüp, Carpi'yi ilk maçtaki 0-0'ın ardından son maçta 3-1 yenerek 64 yıl sonra Serie B'ye yükseldi. Ancak geri dönüşü kısa süren Pro Vercelli bir sonraki sezon Serie C'ye geri döndü. 2013-14 sezonunda tek bir puanla Serie B'ye doğrudan geri dönme fırsatını kaçıran Pro Vercelli yükselme play-offlarında FeralpiSalo'yla Savona'yı eledi ve en sonunda Südtirol'u finalde mağlup ederek bir sezon uzak kaldığı Serie B'ye tekrar geri döndü. 2017-18 sezonundan sonra Serie C'ye düşen takım üç yıldır ligden çıkma mücadelesi vermekte.

Pro Vercelli, bu sezon Serie C Grup A'da 63 puanla ligi dördüncü sırada bitirdi ve play-offlarda ikinci turda Juve U23'ü eleyerek bir sonraki turda Sudtirol eşleşti.

Kulübün teknik direktörlük koltuğunda Ağustos 2020'da takımın başına getirilen 39 yaşındaki İtalyan menajer Francesco Modesto yer alıyor. Takım ile toplam 38 maça çıkan Modesto maç başına 1.66 puan ortalaması ile oynuyor.


Bu sezon gösterdikleri performanslarla dikkat çeken bazı oyuncular:

12 gol & 2 asist - Gianmario Comi (29 yaşında)
11 gol & 3 asist - Mattia Rolando (28 yaşında)
5 gol & 12 asist - Alessio Zerbin (22 yaşında)

Ezeli rakipleri Novara Calcio, US Alessandria ve AC Pavia'dır.

Pro Vercelli'nin en önemli rakibi aynı bölgede yer alan Novara'dır. Bu iki takım arasında oynanan maçlar "Derby del Riso" (Pirinç Derbisi) olarak adlandırılır.


Bu derbiye "Derby del Riso" denmesinin sebebi iki şehrinde pirinç tarımının önemli merkezlerinden olmalarıdır.

Aynı ligde yer alan iki takım bu sezon en son 20. hafta da Silvio Piola'da (Novara) Pro Vercelli'nin 1-2 galibiyetiyle biten maçta karşı karşıya geldi.


Efsane İsimler

1915'te 24 yaşındayken aile çiftliğiyle ilgilenmek için futbolu kalıcı olarak bırakan Carlo Rampini, 1908 ve 1913 yılları arasında Pro Vercelli formasıyla beş şampiyonluk kazandı. Pro Vercelli formasıyla çıktığı 99 maçta 106 gol attı.


Diğer bir oyuncuysa İtalya'nın en büyük yeteneklerden biri olan ve çıktığı 537 maçta attığı 267 golle Serie A tarihinin en çok gol atan futbolcusu Silvio Piola, 5 sezon formasını giydiği Pro Vercelli'yle 127 maça çıkıp 51 gol attı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Monza'nın Tarihi

1 Eylül 1912 yılında birkaç şehir kulübünün birleşmesiyle Monza Foot Ball Club ortaya çıktı. İlk galibiyetlerini 20 Eylül 1912'de Juve Italia'ya karşı aldılar. Monza'nın ilk zamanlarda resmi rengi mavi ve beyazdı. Daha sonra kulüp 1928 yılında günümüzde de kullandığı kırmızı ve beyaz renkleri benimsedi. 1949 yılında başkan Giuseppe Borghi, kulübün başarılı bir şekilde büyümesinin temellerini atmaya karar verdi. 2 yıl sürecek bu büyümenin temelleri sonunda bir üst lige yükselmeye yol açtı ve tarihinde ilk kez 3 Haziran 1951 yılında Serie B'ye yükselmeyi başardılar. Zorlu 1954/55 sezonunun sonunda, Simmenthal Yemek Şirketinin sahibi Dr. Claudio Sada kulübün yeni başkanı oldu. AC Monza bir sonraki sezonu Como'yla aynı puanda (43) bitirerek üçüncü sırada yer aldı. 1962 yılında 50. yılını kutlayan Monza, İki yıl sonra Simmenthal ile olan sponsorluğunu bitirme kararını almıştır ancak 8 Temmuz'da Başkan Giovanni Centemero devreye girererek, Sada'yı kulübü bir yıl d

Totonero Skandalı

La Gazzetta dello Sport: Ne Kadar Üzücü: Sahada Kelepçeler. 12 Tutuklu. Bahse dahil olan Milan başkanı Colombo ve 11 futbolcu hapishanede. Totonero Skandalı, 1979-80 dönemi arası yaşanan Serie A ve Serie B maçlarını içeren ve 32 yaşındaki meyve-sebze toptancısı Massimo Cruciani ve 45 yaşındaki restoran sahibi Alvaro Trinca adlı iki Romalı iş adamının başrolünü oynadığı bir dizi şike olayına verilen isimdir. Trinca'nın La Lampara adındaki restoranı, Roma ve Laziolu yerel ve uluslararası birkaç oyuncunun uğrak noktalarından biriydi. Burası yalnızca yemek yemek için buluşulan bir yer değil aynı zamanda ücret karşılığı şike olayları için anlaşma yapılan bir yerdi. Laziolu oyuncular gecikti. İlk deneme 1979 sonlarında Lazio ve Palermo arasında oynanacak bir hazırlık maçıydı fakat Laziolu oyuncuların uçağı kaçırmaları nedeniyle geciken maç, planlandığı gibi beraberlikle sonuçlandı. İkinci bir deneme yine Palermo'nun içinde yer aldığı bir karşılaşmaydı. Palermo ve Taranto arasında oyn