Ana içeriğe atla

ACN Siena 1904


ACN Siena 1904, genelde Siena olarak adlandırılan kulüp Toskana bölgesinin Siena şehrinin takımıdır. 

Siena şehrinin siyah beyaz renklerini formasında taşıyan kulüp 1904 yılında Societa Studio e Divertimento adında kuruldu. 1908'de Societa Sportiva Robur adında futbol şubesi açıldı. Bugün, Robur adı genellikle yerel taraftarlar tarafından iki basketbol takımı "Mens Sana" ve "Virtus"dan ayırt etmek için kullanılır.

1934-35

Takım nihayetinde 1933-34 yılında Associazione Calcio Siena olarak bilinen adını aldı. 1934-35 yılında Siena ilk kez Serie B'ye yükseldi. 1945-46'da savaş sonrası zamanda, Siena ilk kez İtalya futbolunun en üstünde oynamaya başladı. O sezon savaş nedeniyle Serie A ve B takımlarından oluşan karma bir lig oynanmaktaydı. Kuzey Serie B takımları Serie C takımlarıyla ikinci ligde oynarken, Siena dahil bazı güney bölgesi takımları en üst ligde yer aldı. Bu yüzden, Siena en üst ligde oynamasına rağmen resmi olarak o sezon Serie A'da oynadığı sayılmadı ve Ulusal Tur'a çıkamadı.

1955-56

Ulusal karma liglerden sonra tekrar eski seviyesinde oynamaya başlayan Siena, Serie B'de top koşturmaya devam etti. Karma lig dahil 8 yıl uzak durduğu Serie C'ye geri düştü. 1951-52'deyse dört sezon durdukları Serie C'den Serie D'ye düştü. 1955-56 sezonunda İtalya'nın dördüncü ligi Serie D şampiyonu oldular.

Giuseppe Papadopulo

Farklı alt liglerde oynadıkları 55 yılından ardından, Siena 1999-00 sezonunu şampiyon bitirerek Serie B'ye geri döndü. Serie B'de iyi bir ilk sezonun ardından, bir sonraki sezon ciddi bir sorunla karşılacak olan Siena teknik direktörleri Giuseppe Papadopulo'yu kovdu fakat yeniden çağrılacak olan Papadopulo bu sefer takımı ligin son günü düşmekten kurtaracaktı.

Rodrigo Taddei

2002-03 sezonunda Papadopulo önderliğinde Rodrigo Taddei ve Pinga gibi oyuncuların katkı verdiği Siena ilk kez resmi olarak Serie A'ya yükseldi. İtalya futbolunun zirvesinde oynadıkları son maçtan beri 58 yıl geçmişti.

2003-04 döneminde, kulüp tarihindeki ilk Serie A sezonunu 13. sırada bitirerek yılı makul bir yerde tamamladı.

Luigi De Canio

2004-05 Serie A sezonunda, Luigi De Canio'nun teknik direktörlüğünde, sezonun uzun süreci çoğunlukla düşme hattında geçiren, birçok maçını berabere kalan ve hemen hemen hiçbir galibiyet kaydedemeyen Siena, neredeyse ligden düşmek üzereydi. Lakin, sezon sonuna doğru yakaladıkları iyi form takıma umut verdi ve zaten küme düşen Atalanta'yı son günde 2-1 yenerek kendilerini garantiye aldılar ve 14. sırada ligi bitirdiler.

Mario Beretta

2005-06 sezonunda sıkı mücadele eden Siena, 15. sırada bitirerek ligde kalmayı başardı. 2006-07 sezonu, önceki sezon Parma'yı yöneten Mario Beretta yeni teknik direktör olarak işe alındı. Beretta, ligin son maçında Lazio'yu evde 2-1 yenerek Siena'yı ligde tutmayı başardı.

Paolo De Luca

2006-07 sezonu sırasında, 2001 yılında kulübü devralan ve Serie A'ya tarihinde ilk kez yükselmesine yardımcı olan kulüp başkanı Paolo De Luca, kulübü satmak için Toskanolu bir holdingin yöneticisi, Valle del Giovenco'nun başkanı Giovanni Lombardi Stronati ile konuşmaya başladı. 30 Mart 2007'de ücrette anlaşılmasından bir gün önce De Luca uzun süren hastalığından sonra hayatını kaybetti.

2007-08 sezonu için teknik direktörün Andrea Mandorlini olması bekleniyordu fakat karşılıklı anlaşma sonucu 12 Kasımda takımdan ayrıldı. Eski teknik direktörleri Mario Beretta birkez daha takımın başına geçirildi.

Kulüp ana sponsorları Banca Monte dei Paschi di Siena adını dahil ederek ismini değiştirmenin yolunu aradı. 9 Temmuz 2007, kulüp adını "A.C. Siena Montepaschi" olarak değiştirdiğini açıkladı. Lakin resmi olarak isim değişikliği olması için İtalya Futbol Federasyonu'nun onayı gerekiyordu: Federasyon'un reddetmesinden sonra, bu fikirden vazgeçildi.

Massimo Mezzaroma

Antonio Conte

Kulüp sonra Massimo Mezzaroma tarafından satın alındı ve Valentina Mezzaroma da yardımcı başkan oldu. 7 Mayıs 2011'de Siena, 2010-11 sezonununda Antonio Conte önderliğinde ligi ikinci sırada bitirerek bir kez daha Serie A'ya yükseldi. 2012-13 Serie A sezonunu 30 puanla 19. sırada bitirerek küme düşen Siena'nın zirvedeki serüveni iki sezon sürdü.

15 Temmuz 2014'te Siena, Serie B'ye kayıt yaptıramadı ve sonra iflas ettiklerini açıkladılar. Siena başkanı Massimo Mezzaroma Rossi ve Gallupo arasında yapılan takasta yanlış bilgi verdiği için savcı tarafından dava edildi. En sonunda kulüp ve Mezzaroma yasal işlemin sona ermesi nedeniyle bu suçlamalar kabul edilemezdi. Buna rağmen Guardia di Finanza, Mezzaroma'dan iflasla ilişkili suçlamalar için 8.5 milyon Euro haczetti.

Temmuz 2014'te Futbol Federasyonu kanunlarının 52. maddesine göre kulüp Robur Siena adıyla yeniden kuruldu ve 2014-15 sezonunda Serie D'den başladı. Haziran 2015'te E grubunu şampiyon tamamlayarak Serie C'ye yükseldi.


2015-16 sezonunda, Garibaldi Arena'da Robur 57 yıl sonra yerel derbide Pisa'ya karşı oynadığı maçı kazandı. Serie C İtalya Kupası'nda yarı finale kadar yükselerek Foggia'yla karşılaşan Siena, ilk ayağını evinde 5-2 kazanmasına rağmen deplasmanda aldığı 6-1'lik ağır yenilgi sonrası kupadan elendi.

2017–18 Serie C

2016-17 sezonunu 45 puanla 12. sırada, play-off potasının 6 puan gerisinde bitiren Siena, bu sezon Serie C kupasında da Teramo'ya çeyrek finalde yenilerek elendi. Bir sonraki sezon takım ligi ikinci sırada bitirdi ve play-offlarda finale kadar yükselmeyi başardı fakat Cosenza'ya 3-1 yenilerek Serie B'ye çıkma şansını kaybetti.

2019-20 sezon sonu sonrası Siena, Serie C'ye kaydolmadı ve kulüp Ermenistan Premier Lig'inde FC Noah futbol kulübünün sahibi bir Ermeni grubunun yönetimi altında başarılı bir şekilde ACN Siena 1904 adında yeniden kuruldu.

Günümüz 2020-21 sezonunda Siena, hala devam eden ligde 30 hafta sonunda bir maç eksikle Serie D Grup E'de play-off potasının hemen ardında 43 puanla 7. sırada yer alıyor.

Alberto Gilardino

Takımın başında onu daha çok Parma, Milan ve Fiorentina'dan da hatırlayacağınız golcü oyuncu Alberto Gilardino yer alıyor. Ocak 2021'de karşılıklı anlaşarak takımdan ayrılan Gilardino daha sonra Şubat ayında tekrar göreve getirildi.

Logo


Logosunda bulunan kurt ve çocuklar tıpkı Remus ve Romulus hikayesinde olduğu gibi benzer öğeleri temsil eden bir semboldür. Kurdu emen Senius ve Aschius, Remus ve Romulus gibi ikizlerdir ve Remus'un çocuklarıdır. Romulus'un Roma'nın kuruluşu sürecinde babalarını öldürmesi sonrası Senius (şehre ismini veren) ve Aschius kardeşler, siyah ve beyaz renkli atlarına binerek Roma'dan kaçmaya zorlandılar. Atların renkleri Siena armasını renklendirecekti.

Senius ve Aschius

2020 yılına kadar şehrin sembolü kurdu kullandıkları logodan vazgeçerek yenileşmeye giden Siena, kulübün kuruluş tarihini Roma rakamlarıyla gösteren yeni bir logo kullanmaya başladı.

Stadyum

Artemio Franchi Stadyumu

Siena iç saha maçlarını 1923 yılında inşa edilen 15 bin 373 kapasiteli Artemio Franchi Stadyumu'nda oynamaktadır. İsmini 12 Ağustos 1983 tarihinde trafik kazası sonucu Siena'da hayatını kaybeden eski İtalya Futbol Federasyonu ve UEFA başkanı, aynı zamanda Floransalı Artemio Franchi'den alır.

Taraftar

Siena Club Fedelissimi

Siena'nın ana ultras grubu Siena Club Fedelissimi'dir. 1968 yılında kurulan Fossa dei Leoni'nin dağılması sonrası 1970'de kurulan İtalya'nın en eski organize taraftar grubudur.

Ezeli Rakip


Siena'nın ezeli rakibi Fiorentina'dır ve bunların arasında oynanan maça, şehirler arasında iki tarhi savaş nedeniyle "Guelfi-Ghibellini derbisi" denmektedir: 1260'daki Montaperti ve 1269'da Colle di Val d'Elsa savaşı. Ortaçağ dönemi Siena ve Floransa içeride Guelfi ve Ghibellini olarak ayrılmaktadır. Papa IV. Adrianus ile Kutsal Roma İmparatoru Friedrich Barbarossa arasında çıkan tartışma sonrası ortaya çıkan gruplardan papayı destekleyenler Guelf, İmparatorluk taraftarlarıysa Ghibellin'lerdir. Floransa için en ünlü siyasi muhafeleti oluşturan bu gruplar arasındaki çatışma, iki takım arasında oynanan derbiye adını verecek kadar şehir tarihinde iz bırakmış, günümüze kadar taşınan hadisedir.

En son 2013/14 sezonunda İtalya Kupası'nda karşılaştıkları maçta Siena deplasmanda 2-1 kaybetmişti.

Eugenio Pazzaglia

Siena tarihinin enlerine gelecek olursak; 368 maçla en çok forma giyen oyuncu Antonio Monguzzi ve 57 golle en çok gol atan oyuncuysa Eugenio Pazzaglia'dır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Monza'nın Tarihi

1 Eylül 1912 yılında birkaç şehir kulübünün birleşmesiyle Monza Foot Ball Club ortaya çıktı. İlk galibiyetlerini 20 Eylül 1912'de Juve Italia'ya karşı aldılar. Monza'nın ilk zamanlarda resmi rengi mavi ve beyazdı. Daha sonra kulüp 1928 yılında günümüzde de kullandığı kırmızı ve beyaz renkleri benimsedi. 1949 yılında başkan Giuseppe Borghi, kulübün başarılı bir şekilde büyümesinin temellerini atmaya karar verdi. 2 yıl sürecek bu büyümenin temelleri sonunda bir üst lige yükselmeye yol açtı ve tarihinde ilk kez 3 Haziran 1951 yılında Serie B'ye yükselmeyi başardılar. Zorlu 1954/55 sezonunun sonunda, Simmenthal Yemek Şirketinin sahibi Dr. Claudio Sada kulübün yeni başkanı oldu. AC Monza bir sonraki sezonu Como'yla aynı puanda (43) bitirerek üçüncü sırada yer aldı. 1962 yılında 50. yılını kutlayan Monza, İki yıl sonra Simmenthal ile olan sponsorluğunu bitirme kararını almıştır ancak 8 Temmuz'da Başkan Giovanni Centemero devreye girererek, Sada'yı kulübü bir yıl d

Totonero Skandalı

La Gazzetta dello Sport: Ne Kadar Üzücü: Sahada Kelepçeler. 12 Tutuklu. Bahse dahil olan Milan başkanı Colombo ve 11 futbolcu hapishanede. Totonero Skandalı, 1979-80 dönemi arası yaşanan Serie A ve Serie B maçlarını içeren ve 32 yaşındaki meyve-sebze toptancısı Massimo Cruciani ve 45 yaşındaki restoran sahibi Alvaro Trinca adlı iki Romalı iş adamının başrolünü oynadığı bir dizi şike olayına verilen isimdir. Trinca'nın La Lampara adındaki restoranı, Roma ve Laziolu yerel ve uluslararası birkaç oyuncunun uğrak noktalarından biriydi. Burası yalnızca yemek yemek için buluşulan bir yer değil aynı zamanda ücret karşılığı şike olayları için anlaşma yapılan bir yerdi. Laziolu oyuncular gecikti. İlk deneme 1979 sonlarında Lazio ve Palermo arasında oynanacak bir hazırlık maçıydı fakat Laziolu oyuncuların uçağı kaçırmaları nedeniyle geciken maç, planlandığı gibi beraberlikle sonuçlandı. İkinci bir deneme yine Palermo'nun içinde yer aldığı bir karşılaşmaydı. Palermo ve Taranto arasında oyn

Pro Vercelli'nin Tarihi

Vercelli şehrinin takımı olan Pro Vercelli'nin futboldaki kökenleri 1892 yılında Società Ginnastica Pro Vercelli kurulması ve 1903 yılında Marcello Bertinetti tarafından futbol bölümünün kurulmasına kadar gidiyor. S.G. Pro Vercelli ilk resmi maçını 3 Ağustos 1903 yılında Forza e Costanza'ya karşı oynadı. Kulübün lakabı beyaz forma ve siyah şort giydiklerinden dolayı Bianche Casacche (Beyaz Gömlekliler) olarak anılıyor. Kulübün bir diğer lakabıysa The Lions (Aslanlar)   Kulübe ev sahipliği yapan stadyumsa 1932 yılında açılışı yapılan 5500 seyirci kapasiteli Silvio Piola Stadyumu. İlk ismi Leonida Robbiano olan stadyum daha sonra 1996 yılında vefat eden eski efsane oyuncusu Silvio Piola'nın anısına 1998 yılında değiştirildi. Kulübün 7 Serie A şampiyonluğu bulunuyor. 1907 yılında Serie A'ya yükselen takım 1913'e kadar 6 yıl içerisinde 5 kez şampiyonluk kazandı. Kulüp 1908 ve 1909'da arka arkaya şampiyonluklar kazandı, ardından 1911-1913 yılları arasında üç şampiyo