Ana içeriğe atla

Unione Sportiva Sassuolo Calcio

Kuruluş

Sassuolo Calcio tarihi, İtalya Futbol Federasyonu'yla bağlar kurulduğunda, 17 Temmuz 1920'de başladı. Kulüp başlangıçta çoğu yılını amatör seviyede bölgesel ligde geçirdi.

40'lar

40'lı yıllarda kulüp Emilialı, Toskanolu ve Ligurialı rakipleriyle karşılacağı Promozione ligine yükseldi.

60'lar

60'larda kulüp en önemli değişikliklerinden birini yaptı: 10 Haziran 1966 yılında şehrin iki kulübü Sassuolo Sportiva ve Sassuolo Football Club'ın birleşmesiyle Sassuolo Sportiva Football Club doğdu. Genç girişimci Antonio Cuoghi yeni kurulmuş bu kulübün ilk başkan adayıydı.

Antonio Giovanardi başkanlığı altında büyük bir tutkuyla kurulan Sassuolo SFC hayal kırıklığına uğratmadı ve yer aldığı 1967-68 Prima Divisione'den, amatör ligin en üst klasmanına, Serie D'ye yükselmeyi başardı.

70'ler  

Sassuolo SFC'nin dışında bir başka Sassuolo ekibi olan Giofil San Giorgio 1972-73 sezonunda Serie D'de yer alıyordu. Daha sonra A.C. Sassolese olarak adlandırılacak bu takım Carlo Alberto Giovanardi tarafından kurulmuştu. Bu iki kulübün birleşmesiyle birlikte 1974 yılında bugünkü Unione Sportiva Sassuolo Calcio kuruldu.

Yeni kurulan kulüp Serie D'deki ilk yılında 8. sırada bitirdi fakat bir sonraki yıl bölgesel lige düştü. 70'li yılların sonunda kulüp Serie D ve bölgesel lig arasında birçok kez mekik dokudu.

80'ler

80'li yıllar Sassuolo futbolunun yükseldiği bir dönemdi. Gilberto Prati başkanlığında yönetilen Sassuolo, Emiliana yükselme liginden çıkarak bölgelerarası ligde oynamaya hak kazandı ve 1981-82 sezonunda D grubunu altıncı sırada tamamladı. Bir sonraki yıl ligi orta sıralarda bitiren kulüp için büyük sıçrama 1983-84 sezonunda yaşandı: Uzun süredir yükselmeyi bekleyen Sassuolo, Serie C2'ye çıkmayı başardı. Böylelikle şehir tarihinde ilk kez profesyonel lige bir takım göndermiş oldu.

Claudio Sassi başkanlığında ve Aurelio Dotti teknik direktörlüğünde yönetilen Sassuolo profesyonel seviyedeki ilk sezonunda ligi muhteşem bir şekilde altıncı sırada bitirdi. Sonraki yıllar Sassuolo ligde çok farklı sonuçlar alacaktı. 1985-86 sezonu takım için düşme hattından kaçınmak için savaştıkları zor bir yıldı. 1986 yazında kulüp, görevde kaldığı altı yıl boyunca takıma büyük başarılar kazandıran ve Serie C2'ye kadar taşıyan Aurelio Dotti'yle yollarını ayırmak zorunda kaldı. Dotti'yle yolların ayrılmasına rağmen kulüp o sezon ligden düşmekten kurtulsada bir sonraki sezon bunu başaramayacaklardı. O sezon birkaç takımın yaşadığı sorunlar sonucu düşürülmesiyle, Sassuolo bir sonraki sezon da ligde kalmaya devam etti. 1988-89 sezonunu beşinci sırada bitiren kulüp topladığı puanla profesyonel liglerdeki en iyi sıralamayı yakaladı. Lakin bu başarı bir sonraki sezona taşınamadı ve amatör lige düştü.

90'lar  

1991-92'de Gianni Gibellini kulübün yeni sahibi oldu ve teknik direktörlüğe de Loris Marani getirildi. Takım üç yıl boyunca arka arkaya ligi üst sıralarda bitirdi. 1993-94 sezonu sırasında Massimo Spezia attığı 16 golle takımını beşinci sıraya taşıdı.

1994-95 sezonunu yedinci bitirirken 1995-96 sezonunu da altıncı sırada bitirdi.

Sekiz yıldır profesyonel arenaya dönmeye çalışan Sassuolo nihayetinde Serie C2'ye yükselmeyi başardı. Rodolfo Baldelli başkanlığında kulüp, ilk iki yılında ligi orta sıralarda bitirirken 2001-02 sezonunu düşme hattından uzak durmak için çabaladı.

2000'ler 

Milenyum'un başlangıcıyla Sassuolo Calcio heyecan dolu bir döneme girdi. MAPEI şirketinin sahibi Giorgio Squinzi 2002 yılında takımın ana sponsoru olarak takıma dahil oldu ve daha sonra 2003 yılında takımı satın almaya karar verdi. Bu kulübün İtalyan futbolunun elit seviyelerine yükseleceği bir sürece işaret ediyordu.

2002-03 sezonunda Sassuolo, Serie C2 B'de birçok zorluk yaşadı ve bu genç takım oynadığı play-out maçında rakibine kaybedince ligten düşmekten kurtulamadı fakat İtalyan Futbol Federasyonu'nun aldığı bir karar sonrası kulübün aynı klasmanda oynanması sağlandı.

2003-04 sezonunda, Carlo Rossi başkanlığı altında yönetilen siyah-yeşilliler mücizevi bir şekilde ligte kalmayı başardı. Oynadıkları play-out maçında favori rakibi Pro Vercelli'yi 2-1 ve 1-1'lik skorlarla geçti. Birçoklarına göre bu şimdi ki Sassuolo'nun büyük tarihinin başlangıcıdır.

2004-05 sezonunda yeni sportif direktörün (Nereo Bonato) gelmesiyle birlikte Sassuolo'da yapılan değişiklikler kulübün ligde yükselmesine neden oldu. Ligi beşinci sırada bitiren Sassuolo ilk kez play-off'lara kaldı fakat bu serüven şanssız bir şekilde alınan yenilgi sonrası sona kadar ulaşamadı.

Serie C1'e Yükseliş  

Önceki sezonun güçlü performansının üzerine katarak ilerleyen yönetim önemli amacı hedefledi, yükselmek! 2005-06 sezonu için özellikle iki önemli ekleme yapıldı: Teknik direktör Gianmarco Remondina ve ortasaha oyuncusu Francesco Magnanelli takıma katıldı. Ligi ikinci sırada bitirdikten sonra Sassuolo play-off'ları kazanarak ligden çıkmayı başardı. Bir sonraki yıl, Sassuolo güçlü ve iyi bir organizasyon olduğunu gösterdi: Heyecanlı geçen bir ligin ardından bir puan farkla doğrudan yükselme şansını kaçırarak ikinci sırada bitirdi. Play-off kurası bu sefer şanssız geçen Sassuolo, Monza'yla eşleşti. Rakibi karşısında galip gelemeyen siyah-yeşilliler Serie B'ye çıkma şansını kaybetti.

Serie B'ye Yükseliş  

Önceki sezonun sonunda Serie B'ye yükselme şansını kaçırdıktan sonra Massimiliano Allegri, 2007-08 sezonu için takımın başına çağrıldı. 63 puanla ligi lider bitiren Sassuolo, Serie B'ye yükseldi.

Serie C Lig Kupası 

Ligden çıkmaları sezon için tek keyifli an değildi. Sassuolo ayrıca finalde Salernitana'yı mağlup ederek Serie C Lig Süper Kupası'nı kazanmayı başardı.

5 Yıllık Serie B Serüveni

Serie B'ye yükselmesinin ardından Sassuolo, iç saha maçlarını Modena'daki Braglia Stadyumu'nda oynama kararı aldı. 2008-09 sezonunda takımın başına Andrea Mandorlini getirildi. Walter Bressan, Riccardo Zampagna, Emiliano Salvetti ve Alessandro Noselli gibi oyuncuların gelişi, Sassuolo'nun Serie B'de en başından beri büyük bir takım olmasına yardımcı oldu: siyah-yeşilliler lige iyi başladı ancak play-off potasını kaçırarak yedinci sırada bitirdi.

Sadece bir sezon sonra 2009-10'da Stefano Pioli'nin yeni yönetimi altında play-off'lara kalan takım, yarı finalde Torino'yla eşleşti ancak 1-1 ve 2-1'lik mağlubiyetle ligde kalmaya devam etti.

2010-11 sezonu Sassuolo için acı bir sezon olarak geçti ve sezonun son maçında Reggina'ya karşı alınan galibiyet sayesinde küme düşmekten kurtuldu.

Zor bir sezonun ardından kulüp yöneticileri bazı değişiklikler yapmaya karar verdi; birçok genç yetenekli oyuncu ve yeni teknik direktör Fulvio Pea'nın eklenmesiyle kadroda neredeyse tamamen devrim yapıldı. Takım normal sezonu üçüncü sırada bitirdi ve play-off'larda Sampdoria ile eşleşerek yine burada takılarak bir üst lige çıkmayı başaramadı.

Serie A'ya Yükseliş

‎Yönetim 2012/2013 sezonuna kaçırılan başka bir fırsatın devam eden üzüntüsüyle bütçe kesintileriyle başladı. Sıkıntıların ardından ilk getirilen, teknik direktör Eusebio Di Francesco‎ oldu.‎ Hücum futboluna dayalı oynatan, yeni ve gelecek vaat eden genç bir teknik direktördü.‎

‎Kadro neredeyse değişmedi ve sonuçlar bir dereceye kadar şaşırtıcıydı: 25 galibiyet, 10 beraberlik ve 7 mağlubiyet, 78 gol attı ve 40 gol yedi. ‎‎Sassuolo'nun sezonun ilk maçından son maçına kadar ligin üst sıralarında kalması ve Serie A'ya tarihi bir şekilde ulaşması anlamına ‎‎geliyordu. Livorno ile oynanan son maçta alınan 1-0'lık galibiyet, Missiroli'nin son dakikada attığı gol sayesinde takım adına unutulmaz bir ilki garantiledi. Siyah-yeşil taraftarlarla dolu Braglia Stadyumu'nda kulüp tarihinin en büyük zaferi gerçekleşti; ‎‎Sassuolo, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Serie A'ya ulaşan en küçük kasabaydı (40.000 kişi).‎

Serie A'daki İlk Yılı

Siyah-yeşil kulüp, Serie A'daki ilk maçı vesilesiyle 2013/14 sezonunda Reggio Emilia'da bulunan "Mapei Stadyumu – Città del Tricolore"a taşındı. Serie A'daki ilk puanını 25 Eylül 2013'te, 5. haftada Simone Zaza'nın attığı golle Napoli'nin sahasında 1-1 berabere biten maçta alan Sassuolo ilk galibiyetiniyse 20 Ekim 2013'te, 8. haftada Mapei Stadyumu'nda Bologna'yı 2-1 yendiği maçta elde etmişti. Sezonun ilk yarısından sonra siyah-yeşilliler puan durumunda en alttaydı. Ocak 2014 sonunda Di Francesco'nun yerine Alberto Malesani'yi takımın başına geçirdiler ancak istedikleri sonucu almayan Sassuolo, Di Franscesco'yu takımı yeniden yönetmesini istedi. Böylelikle kulüp Serie A'daki ilk sezonunda kümede kalma mücadelesi vermiş oldu.

2014/15 Sezonu

Bir sonraki sezondaysa geçen sezona göre daha iyi konumda 12. sırada yer alarak bitirdi.

2015/16 Sezonu

2015/16 sezonunda, Di Francesco'nun hala teknik direktör olduğu ‎‎dönemde Sassuolo, 61 puanla (Emilian‎‎ kulübü için puan ve sıralama rekoru) ligi 6. sırada tamamlayarak önemli bir tarihi olay yaşadı ‎‎ve UEFA Avrupa Ligi play-off'larına katılmaya hak kazandı.‎

2016/17 Sezonu

2016/17 sezonunda Sassuolo, hem ligde hem de Avrupa Ligi'nde yer alması nedeniyle yaşanan yorgunluktan dolayı ligi 12. sırada tamamladı.

Avrupa Sahnesine İlk Çıkış

Avrupa arenasındaki tarihi ilk maç 28 Temmuz 2016'da İsviçre'nin Luzern kentinde bulunan Swissporarena'da oynadı. Luzern'e karşı oynadıkları ilk Avrupa Ligi resmi maçını kazanan Sassuolo, gruplara kalmayı başardı. Athletic Bilbao, Genk ve Rapid Wien'in bulunduğu gruba Bilbao karşısında aldığı 3-0'lık galibiyetle iyi bir başlangıç yapsa da daha sonra istenen sonuçlar alınamadı ve böylelikle grubu 5 puanla sonuncu bitirdi. Avrupa Ligi deneyimi kulübün günümüzdeki en büyük başarısı olarak görülmektedir.

2017/18 Sezonu

Serie A'daki beşinci sezonunda Eusebio Di Franceso'yla yollarını ayıran Sassuolo, onun pozisyonuna Cristian Bucchi'yi getirdi. 2017-18 sezonu yavaş bir şekilde başladı. Kasım ayında Verona'ya karşı alınan yenilgi sonrası Bucchi'nin yerine Iachini getirildi ve bu sezonu 43 puanla bitirdiler.

2018/19 Sezonu  

2018-19 sezonu için Sassuolo, Roberto De Zerbi'yi teknik direktör olarak takımın başına getirdi. Sezonun ilk yarısı sahada oynanan iyi futbolla pozitif geçti. İkinci yarının başlangıcı ilk yarı kadar parlak değildi. Düşme hattına yakın oynasalarda sezonu 43 puanla 11. sırada tamamladılar.

2019/20 Sezonu

2019-20 sezonu Sassuolo için kötü haberlerle başladı. Sassuolo projesinin oluşturulmasında ve son 15 yıldır takımın büyümesinde katkısı olan Patron Giorgio Squinzi ve Adriana Spazzoli vefat etti.

2020/21 Sezonu

2020-21 sezonunda siyah-yeşilliler ilk 16 haftaya kadar Avrupa potasındayken daha sonraki haftalar sezon sonunda bitireceği 8. sıraya demir attı. Sassuolo, lig sonundaysa üç sezondur takımın başında yer alan ve sözleşmesinin sonunda olan De Zerbi'yle yollarını ayırdı ve yerine Empoli'yi Serie A'ya yükselten başarılı teknik direktör Alessio Dionisi getirildi.

Logo

Mevcut arma 2001 yılından beri kullanılmakta. Sol üstte bulunan şehrin armasına aittir. (En yüksek dağın yanlarında iki dağ ve onların arasından çıkan nergis çiçeği yer alıyor).

Renk, Lakap ve Forma

‎Sassuolo kulübünün renkleri ‎siyah ve yeşildir bu nedenle takıma atfedilen lakap "neroverdi"dir.‎

Üçüncü forma neden mavi diye merak edenler oluyordur. Bu sponsorluk sözleşmesinden dolayı, çoğunlukla Mapei‎‎‎‎ ‎‎markasına‎‎ bağlı ‎mavi rengi benimsiyor.

Taraftarlar 

Ultras Saxolum 1988, Alkatraz, Gruppo 1922 ve Head Out gibi organize neroverde grupları çoğunlukla Curva Nord ve Sasol'da birleşti.

Ezeli Rakip

En çok hissedilen rekabet Carpi'yle olan karşılaşmalarda yaşanıyor. 

Scandiano yakınlarında 2014 yazında meydana gelen olaylarda, Sassuolo taraftarlarının Carpi taraftarlarına Carpineti'deki hazırlık maçı öncesinde attığı taşlardan doğan şiddet olayları sonrası bir rekabet doğdu.

Bireysel İstatistikler

En fazla maça 507 ile Francesco Magnanelli ve onu 291 ile Domenico Berardi takip ediyor. Serie A'da en çok forma giyen oyuncuysa 250 ile Andrea Consigli ve yine onu 238 ile Domenico Berardi takip ediyor.

En çok gol atan oyuncuysa 105 golle Berardi. Serie A'daysa yine 86 golle Berardi bu rekora sahip.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Monza'nın Tarihi

1 Eylül 1912 yılında birkaç şehir kulübünün birleşmesiyle Monza Foot Ball Club ortaya çıktı. İlk galibiyetlerini 20 Eylül 1912'de Juve Italia'ya karşı aldılar. Monza'nın ilk zamanlarda resmi rengi mavi ve beyazdı. Daha sonra kulüp 1928 yılında günümüzde de kullandığı kırmızı ve beyaz renkleri benimsedi. 1949 yılında başkan Giuseppe Borghi, kulübün başarılı bir şekilde büyümesinin temellerini atmaya karar verdi. 2 yıl sürecek bu büyümenin temelleri sonunda bir üst lige yükselmeye yol açtı ve tarihinde ilk kez 3 Haziran 1951 yılında Serie B'ye yükselmeyi başardılar. Zorlu 1954/55 sezonunun sonunda, Simmenthal Yemek Şirketinin sahibi Dr. Claudio Sada kulübün yeni başkanı oldu. AC Monza bir sonraki sezonu Como'yla aynı puanda (43) bitirerek üçüncü sırada yer aldı. 1962 yılında 50. yılını kutlayan Monza, İki yıl sonra Simmenthal ile olan sponsorluğunu bitirme kararını almıştır ancak 8 Temmuz'da Başkan Giovanni Centemero devreye girererek, Sada'yı kulübü bir yıl d

Totonero Skandalı

La Gazzetta dello Sport: Ne Kadar Üzücü: Sahada Kelepçeler. 12 Tutuklu. Bahse dahil olan Milan başkanı Colombo ve 11 futbolcu hapishanede. Totonero Skandalı, 1979-80 dönemi arası yaşanan Serie A ve Serie B maçlarını içeren ve 32 yaşındaki meyve-sebze toptancısı Massimo Cruciani ve 45 yaşındaki restoran sahibi Alvaro Trinca adlı iki Romalı iş adamının başrolünü oynadığı bir dizi şike olayına verilen isimdir. Trinca'nın La Lampara adındaki restoranı, Roma ve Laziolu yerel ve uluslararası birkaç oyuncunun uğrak noktalarından biriydi. Burası yalnızca yemek yemek için buluşulan bir yer değil aynı zamanda ücret karşılığı şike olayları için anlaşma yapılan bir yerdi. Laziolu oyuncular gecikti. İlk deneme 1979 sonlarında Lazio ve Palermo arasında oynanacak bir hazırlık maçıydı fakat Laziolu oyuncuların uçağı kaçırmaları nedeniyle geciken maç, planlandığı gibi beraberlikle sonuçlandı. İkinci bir deneme yine Palermo'nun içinde yer aldığı bir karşılaşmaydı. Palermo ve Taranto arasında oyn

Pro Vercelli'nin Tarihi

Vercelli şehrinin takımı olan Pro Vercelli'nin futboldaki kökenleri 1892 yılında Società Ginnastica Pro Vercelli kurulması ve 1903 yılında Marcello Bertinetti tarafından futbol bölümünün kurulmasına kadar gidiyor. S.G. Pro Vercelli ilk resmi maçını 3 Ağustos 1903 yılında Forza e Costanza'ya karşı oynadı. Kulübün lakabı beyaz forma ve siyah şort giydiklerinden dolayı Bianche Casacche (Beyaz Gömlekliler) olarak anılıyor. Kulübün bir diğer lakabıysa The Lions (Aslanlar)   Kulübe ev sahipliği yapan stadyumsa 1932 yılında açılışı yapılan 5500 seyirci kapasiteli Silvio Piola Stadyumu. İlk ismi Leonida Robbiano olan stadyum daha sonra 1996 yılında vefat eden eski efsane oyuncusu Silvio Piola'nın anısına 1998 yılında değiştirildi. Kulübün 7 Serie A şampiyonluğu bulunuyor. 1907 yılında Serie A'ya yükselen takım 1913'e kadar 6 yıl içerisinde 5 kez şampiyonluk kazandı. Kulüp 1908 ve 1909'da arka arkaya şampiyonluklar kazandı, ardından 1911-1913 yılları arasında üç şampiyo